Киноа, новата супер храна Quinoa "Mother Grain"


Киноата не е истинско зърно, въпреки че се използва като такова. Тя е плодът на една трева от семейство Лободови и процъфтява в райони, където има много малко валежи, голяма надморска височина, студен въздух, горещо слънце или бедна почва. И въпреки, че расте при тези не много благоприятни климатични условия тя достига височина над 1.5 метра. Местно растение за Перу, киноата някога е била ценна храна на инките,  по-късно обаче отречена от дошлите испанци.

Днес, киноата се отглежда в Канада и САЩ, но продължава да се отглежда в Перу, Боливия и Чили. Обаче, площите постепенно се стопяват. Подобно на амаранта, киноата е от групата на псевдозърната, чиито семена могат да бъдат смлени на брашно или да се консумират цели в супи, докато листата се ядат като спанак. Киноата расте на много голяма надморска височина, където зърнените култури не могат да узреят и това я прави идеално основно зърно за Андите.(1)


Презентация за Киноа




Източник снимки: Уикипедия, Кукуряк, Natural Health , Източник текст: Укипедия, кукуряк, БНТ, Наноком


No comments:

Post a Comment