Добре дошли на нашия сайт! Тук ще намерите презентации на различни теми, екологични проблеми, електронни помагала, презентации, семинари и други.

Кръгла маса на тема "Бъдещето ни е в нашите ръце"

Технологичната професионална гимназия "Мария Кюри" –Перник и училищният екоклуб "Мост към бъдещето" организираха на 20 април в Двореца на културата – Перник кръгла маса по проблемите на екологията в Перник. Гости на форума, наречен от младите еколози "Бъдещето ни е в нашите ръце", бяха представители на РИОСВ - Перник, на "Стомана Индъстри", директорът на Регионалния исторически музей, общинският съветник Галина Асенова, Анелия Дренска от областна администрация - Перник, Камелия Тракийска и Росица Симеонова - експерти на Регионалния инспекторат по образованието. Сред присъстващите бяха и децата от екоклуба към училището в Кладница, малките еколози от ОУ "Св. Иван Рилски", екоклуб от Гимназията по икономика, които се представиха с тематични изложби.
ТПГ "Мария Кюри" организира настоящия форум като единственото учебно заведение в областта, в което се обучават ученици по специалността "Екология и опазване на околната среда", отбеляза в приветствието си директорът Недялка Илиева. В навечерието сме на един специален ден, посветен на планетата Земя - 22 април. Той е послание, насочено към нас, и го избрахме като повод да акцентираме и поговорим за местните екопроблеми, допълни Илиева.
На кръглата маса бяха представени няколко презентации, разработени от учениците, сред които отличените миналата година с национални награди разработка, направено бе представяне на дървото пауловния, както и на резервата "Острица" в планината Голо бърдо. Всеки един от участниците във форума получи дипляна за професионалната гимназия и пролетна рисунка върху камък.

Думите на инж. Илиева - директор на професионалан гимназия "Мария Кюри" в град Перник:
"Защо екологията е отправната точка на днешното мероприятие- тя е наука, която изучава взаимоотношенията между организмите и околната среда. Терминът е предложен през 1866 г. от немския биолог и дарвинист Ернст Хекел и отдавна е загубил екзотичното си звучене. Основна задача на екологията е изучаването на сложните процеси при взаимоотношенията на организмите със средата, които се запазват чрез саморегулация. Това се нарича екологично равновесие. Тези нормални процеси обаче много лесно се нарушават под влияние на разнообразната и голяма по мащаби човешка дейност. Когато например се изсекат дърветата по склоновете на една планина, с това се нарушава екологичното равновесие в нея, ерозията унищожава почвата, източниците на вода пресъхват, дъждовете намаляват, изменя се климата, променя се растителния и животинския свят и т.н.Ето защо е изключително важно не само да констатираме факти и обстоятелства но и да предложим начин ако не за преодоляване то поне за ограничаването им.
Защо гимназия” Мария Кюри” е организатор?
Нашето училище е единственото учебно заведение в областта , в което се обучават ученици по специалността „Екология и опазване на околната среда „.Отношението ни към този наболял проблем излиза извън рамките на общата култура. Екологичното образование и възпитание е актуален, сложен, многообразен и продължителен процес, за чието осъществяване са необходими координирани усилия между семейство, училище, извънучилищни инстанции и общественост. Липсата на елементарни познания за заобикалящата ни среда, недобросъвестното отношение към природните дадености, непознаването на природните закони и неразумното използване на природните ресурси са причина за нарушаване на екологичното равновесие и възникването на кризи. Любовта към природата е чувство, което не може да се изгради по задължение – това е отношение, което се възпитава. За да участва един млад човек в дейност по опазване на околната среда, той трябва да осъзнава важността на проблема, защото отношението на съвременния човек към заобикалящата го среда е отношение към неговото собствено бъдеще. Водещите морални категории - любов към природата, активно участие в опазване на природната среда, творчество и научна дейност са определящи при изграждането на личности, отговорни за своето бъдеще.
Избрали сме днешния ден да обсъдим екологичните проблеми на Перник не случайно.
В навечерието сме на един специален ден, посветен на планетата Земя- 22 април. Ден, в който се замисляме за взаимоотношенията си с планетата- нашия дом.За начините да опазим красотата, мира и спокойствието на нашия свят и да допринесем за по- добрия начин на живот на хората.
Опазването на природата е само един от способите за подобряване качеството на живота.
Денят на Земята е послание, насочено към нас, които имаме щастието да обитаваме прекрасната планета.
Затова Денят на Земята е хубав повод да си припомним , че опазването й е полезна дейност- за наше собствено добро.
Днес, на нашата среща конкретната тема е въздухът,замърсителите на въздуха и отражението му върху почва и вода или на кратко , върху всичко, което ни заобикаля.Въздухът, който дишаме, е най – важният елемент, нужен на нас хората, на животните и на цялата жива природа за да оцелее и съществува."
"Младите хора от нашето училище непрекъснато търсят все нови и нови изяви на своята гражданска позиция и желание да променят нещата около себе си. Непрекъснато участват в различни мероприятия и инициативи, организирани на регионално или национално ниво.
Позволете ми да ви представя председателя на Екоклуб „Мост към бъдещето” г-жа
Цветелина Миланова."

Заключителните думи на Илиева: "Сега е моментът да си дадем равносметка и да се замислим. Ако някои неща не можем, или много трудно бихме променили, като предприятията, потенциални източници на атмосферно замърсяване, да използват съвременни технологии, чрез които ефективно да пречистват отпадните продукти от своята дейност, то има неща, които зависят лично от нас. Ежедневните дейности на всеки един от нас за подобряване на качеството на атмосферния въздух са: да поддържаме личните си транспортни средства в техническа изправност, да караме личните си автомобили само при нужда, да пестим електроенергия у дома и на работното място, да използваме газ за отопление вместо дърва, да компостираме отпадъците.
Всеки човек е част от природата. Оцеляването ни и това на бъдещите поколения зависи от един здравословен свят. Затова всеки трябва да поеме лична отговорност за опазване и подобряване на околната среда.
Природата и обществото всеки ден са изправени пред предизвикателствата на съвремието. Наше хуманно задължение е да им отговорим подобаващо!
"Ние не сме наследили природата от предците си,а сме я взели назаем от децата си."


По време на кръглата маса бяха представени презентации от различни училищени проекти:

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Етикети

"136 години от гибелта на Васил Левски" (1) "Азот и живот" (1) "УЧИЛИЩЕТО – ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ - МОДУЛ: „РИТУАЛИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ" (1) * XXXIV Национална олимпиада по биология и здравно образование (1) 100 години от обявяването на Независимостта на България (1) 40 годишен юбилей (1) Chenopodium (1) Quinoa (1) Абитуриенти 2009 ТПГ "М.Кюри" Перник (1) брошура (1) Бъдещето ни е в нашите ръце (2) Васил Левски (1) Великден 2009 (1) Велики четвъртък 2009 (1) въздух (6) глобално затопляне (1) Ден на Земята 2009 (1) Ден на Земята 2010 (1) екоакция (1) екология (6) екскурзии (1) Електронно помагало за водата (8) Електронно помагало за въздуха (1) Енергия и отпадъци (1) етерични масла (1) животни (1) Занимателна книжка (2) Земята "Позната и непозната" (2) зоосвят (1) изложба (1) изложба от отпадъчни материали (2) Киноа (1) Крепостта "Кракра"- в хармония с околната среда (1) кръгла маса (1) металургични технологии (1) младежка активност (1) Национално състезание по природни науки и екология (1) Озонът и промяната на климата (1) Пауловния (1) По пътя на ламарината (6) празници (1) Презентация (26) Презентация: "Цар Фердинанд I" (1) пречиствателни станции (1) проекти (6) Разработване на механизъм за училищни и студентски практики (1) Рециклиране на хартия (4) родопски силивряк (1) Сгуроотвали на ТЕЦ "Република" (1) Семинар (1) ТПГ Мария Кюри (1) училище (8) Училищна конференция (3) училищни проекти (10) Химичен контрол на въздуха (1)