Добре дошли на нашия сайт! Тук ще намерите презентации на различни теми, екологични проблеми, електронни помагала, презентации, семинари и други.

VIII НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ: ПЕРНИК - МОЯ НАДЕЖДА, Ямбол 2009

VIII НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ
ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

П Р О Е К Т

"ПЕРНИК - МОЯ НАДЕЖДА"


1. ВЪВЕДЕНИЕ

Град Перник е разположен в Югозападна България между Витоша, Люлин и Голо бърдо в Пернишката котловина.
В климатично отношение градът попада в умереноконтиненталната климатична област. Климатичните условия се определят от сравнително голямата средна надморска височина - 750 м, която варира в широки граници - от 650 м до над 2000 м.
Специфичните ортографски условия на Пернишката котловина с преобладаващо тихо време (65.4%), гъстотата на застрояване и разполагането на промишлени предприятия в ниската част на котловината нарушават екологичното равновесие. Въздухът в района се замърсява с прах, серен диоксид, оловни аерозоли и др. тежки метали.
Развитието на енергетиката, металургията, открития въгледобив водят до замърсяване на въздуха, водите и почвите. Промишлеността на гр. Перник сериозно замърсява природната среда на площ от 158 км2. Най-силно са замърсени почвите с цинк, олово. Тревожно е състоянието на въздуха и водите. Сериозен проблем е и обезлесяването на планините в Краище. Замърсяването на природната среда води до обезлистване на горите в Краище. За опазване на природната среда в планината Голо бърдо е създаден резерватът “Острица”.


Любовта към природата не е чувство, което може да се изгради по задължение-това е отношение, което се възпитава. За да участваме в дейност по опазване на Земята ни , ние трябва да осъзнаваме важността на проблемите, защото отношението на съвременния човек към заобикалящата го среда е отношение към неговото собствено бъдеще.
Всеки един човек може да каже , че през последните няколко години проблемите в насока -„екология’’ са се задълбочили. Нашето училище има голям опит в обучаването на деца и младежи по екология и опазването на околната среда.Училището е работило по много екологични проекти:”Перник-чист и красив”, ”Перник в хармония с околната среда”, ”Да се обучаваме в чиста и хармонична околна среда”, ”Да опазим богатството “Острица”, ”Цветната магия на Острица”, “Крепост Кракра в хармония с околната среда”, “Електронно помагало за обучение по екология/озонът и неговата промяна/”, “Красота в разнообразието”, „Бъдещето ни е в нашите ръце”,„Рециклирането на хартия - втори шанс за гората”и други.
Настоящият проект е направен в резултат на желание ни да насочим вниманието на обществеността на града и на всички към проблемите със замърсяването на въздуха и почвите от ТЕЦ”Република”, за да запазим чистотата на почвата, тъй като тя е едно от скъпите съкровища на нашата планета.

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА

Основна цел на проекта: Да се създадат нови възможности за повишаване активността на учениците и включването им в процеса на контрол и опазване на почвите чрез:
 Мониторинг на почви;
 Интегрирането им в процеса на опазване на околната среда ;
 Обогатяване на чуждоезиковото обучение.

Съпътстващи цели на проекта:
 Формиране на отношения към природата - възприемчивост, любознателност; овладяване на методи за изследване и изучаване на природната среда.
 Придобиване на нови екологични знания и развитие на познавателни, комуникативни и практически умения в ранна училищна възраст;
 Повишаване на екологичната култура на децата, учениците и родителите;
 Обогатяване на чуждоезиковото обучение и използване на нови изразни средства;
 Повишаване на обществената информираност по проблемите на дифузното замърсяване на почвите.
 Пренос на знания и умения в нова ситуация.

ДЕЙНОСТИ

Проектът е с продължителност 12 месеца и включва следните етапи:
Основните дейностите по проекта са:
Дейност 1 : Стартиране на проекта
Дейност 2 : Проучване на проблема
Дейност 3 :Мониторинг на почви от шламохранилищата на ТЕЦ”Република” на територията на квартал Калкас- град Перник;
Дейност 4 :Анализ на получените резултати от мониторинга;
Дейност 5 :Изготвяне на обучителен екологичен пакет.
Дейност 6 :Апробация на обучителния екологичен пакет;
Дейност 7 :Приключване на проекта.
Хармонията и екологичното равновесие в нашия град зависи от рационализирането на човешката дейност и правилното използване на всички ресурси – и природни, и отпадни.
Природата и обществото всеки ден са изправени пред предизвикателствата на съвремието. Наше хуманно задължение е да им отговорим подобаващо, защото утре започва от днес!


2. ПРОУЧВАНЕ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ТЕЦ”РЕПУБЛИКА” ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА

В района на град Перник се наблюдава сравнително високо антропогенно въздействие предимно върху атмосферата, почвите и растителността, а така също в съчетание с другите източници (транспорт, комунално - битов сектор и др.) и върху останалите компоненти на околната среда. Основните промишлени източници на замърсяване на околната среда в района на град Перник са: “Стомана Индъстрии” АД с основно производство металургия, ТЕЦ “Република” с производство на топло- и електроенергия и “Мини Открит Въгледобив” – гр. Перник с добив и преработка на кафяви каменни въглища. Районът на разположение на ТЕЦ “Република” – гр. Перник се явява една от т.н. “горещи екологични точки” в страната с повишена степен на риск за околната среда и здравето на хората. Това се дефинира от редица специфични орографски и антропогенни фактори – много висока степен на индустриализация на района, концентрация на населението в най-ниската част на Пернишката котловина, подчертано безветрие (над 65% от случаите на наблюдения) и др. териториалното устройство и стопанската дейност в община Перник са развити под въздействието на лимитиращия фактор – Пернишки въглищен басейн. Продуктивните хоризонти на същия са непосредствено около и в очертанията на град Перник, където се намират действащите или вече закрити рудници. На територията на града и в околностите му са разположени 34 промишлени предприятия, оказващи негативно въздействие върху компонентите на околната среда. ТЕЦ “Република” и останалите основни промишлени източници на замърсяване са разположени в източната зона на град Перник.

Град Перник е една от т. нар. ”горещи екологични точки” в страната с повишена степен на риск за околната среда. Районът обхваща приблизително територия от 70 км2 и население 100 000 жители. Релефът е сравнително равнинен. Преобладаващите посоки на вятъра през годината (Климатичен справочник на България - 1982 г.) са север - 27.3 %, северозапад - 20.0 %, юг - 18.0 % и североизток - 14.1 %. Съществена особеност на режима на вятъра е изключително голямата повтаряемост на случаите с тихо време, като за периода 1999-2001 г. затишие е регистрирано в 61 % от общия брой наблюдения.
Районът на ТЕЦ “Република” се намира в един от антропогенно най - натоварените въздушни басейни в страната. Град Перник е един от най – наблюдаваните по отношение на съдържанието на вредни вещества в атмосферния въздух от началото на организирания мониторинг в страната. Според класификацията по степен на замърсяване районът е един от дванадесетте най – замърсени въздушни басейна в страната, а самият Перник – екологична “гореща точка” по отношение на прахови частици и серен диоксид.
Промишлената зона, в която се намира ТЕЦ „Република” практически е заобиколена от жилищни зони. Нашето училище- ТПГ”М.Кюри” се намира само на 1200 м по въздушна линия от централата, XIII СОУ”Св.Сирил и СВ.Методий” е на 1400м, III поликлиника – на 2000 м и т.н. Тези обекти подлежат на здравна защита.
Състоянието на околната среда на района е предмет на редица специализирани изследвания, периодични наблюдения и контрол от страна на МОСВ, РИОСВ , РИОКОЗ и други.
На територията на ТЕЦ „Република” има източници на организирани и неорганизирани емисии на замърсяване на атмосферния въздух, които са със значително участие в антропогенното натоварване на района.
Емисионният контрол на атмосферния въздух е организиран в рамките на Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС).
Наблюдаваните замърсители са определени според изискванията на наредба №7/03.05.1999г. и Наредба №9/03.05.1999г. от българското законодателство, отговарящи на Директиви 96/62/ЕС за оценка и управление качеството на атмосферния въздух и 99/30/ЕС - серен диоксид, азотен диоксид, прах (РМ10), олово.
В проследяване динамиката на замърсяването на атмосферния въздух в гр. Перник са определени два пункта - с ръчно пробонабиране и класически химически методи на анализ и един автоматичен пункт. Контролират се общ прах, РМ10, серен диоксид, азотен диоксид и сяроводород. Извършват се по четири пробонабирания в светлата част на денонощието във всички работни дни от годината.
Годишната норма е превишена и в двата пункта. Високите концентрации на контролираните параметри се дължат на промишлената дейност в града, като един от основните източници на вредни вещества е ТЕЦ ”Република” и двете му шламохранилища особено при неблагоприятни метеорологични условия (силен южен вятър).
През отчетния период е приключила работата по разрушаване на стария филтър и монтиране на новия електрофилтър на Парогенератор № 5. Монтирана е системата за собствени непрекъснати измервания. До края на м. Септември 2007 г. системата не беше калибрирана и въведена в експлоатация. Започната е реконструкцията на ПГ № 5.
През 2007 г. са извършени 4 броя емисионни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от работата на котли № 2 и 4. Две контролни измервания и две собствени периодични измервания от акредитирана лаборатория.
При контролните измервания е констатирано следното:
При измерването на 13.07.2007 г. на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от газохода след пречиствателното съоръжение на парогенератор № 2 са регистрирани резултати за показателите серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид са в определените норми, но е регистрирано превишение по показател прах, като е измерена емисия-2986 mg/Nm3, при норма 2 700 mg/Nm3.
При измерването, проведено на 23.11.2007 г. в пет пробовземни точки на изградени на газохода на котел № 4 след пречиствателното съоръжение (електрофилтър) измерените стойности на вредни вещества, изпускани в атмосферата отговарят в атмосферата отговарят на индивидуалните емисионни норми, определени в Комплексно разрешително №53/2005г.
Основните източници на замърсяване на атмосферния въздух са анализирани според технологичната схема на електро- и топло- производство и състоянието на пречиствателните съоръжения, както следва: Парогенераторите, като основни съоръжения са основните източници на организирани емисии в централата. За определяне на емисиите се извършват измервания от контролните органи РИОСВ и ИАОС.
Концентрациите на прах, SO2, NOx и CO при проведени прахогазови измервания в ТЕЦ „Република” са показани на фигури.1, 2 , 3 и 4.


От резултатите при проведените прахогазови измервания в ТЕЦ „Република” за 2003 – 2004 година, преди влизане в сила на комплексното разрешително се установява, че концентрациите на прах и SO2 не отговарят на ПДК, съгласно чл. 22 от Наредба № 2, публикувана в ДВ бр.34/1999 година. Измерените стойности на емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферата по показатели прах и SO2 надхвърлят многократно ПДК. След влизане в сила на Комплексно разрешително № 53/2005 година на ТЕЦ „Република”, от резултатите при проведените прахогазови измервания през 2005 – 2006 – 2007 година се установява, че концентрациите на прах не отговарят на индивидуалните емисионни ограничения заложени в комплексното разрешително. От написаното по – горе можем да обобщим, установява се замърсяване на атмосферният въздух в района на ТЕЦ „Република” с прах като концентрациите му надхвърлят индивидуалните емисионни норми заложени в комплексното разрешително два пъти. На фиг.1 се наблюдава увеличаване на измерените концентрациите на прах през 2005 – 2006 – 2007 година, в следствие на увеличеното пепелно съдържание на кафявите въглища използувани за основно гориво в централата и лошото техническо състояние на електрофилтрите . В ТЕЦ „Република” предстои изграждането и пускането в експлоатация на сероочистваща инсталация на парогенератор № 5, очистването на димните газове от SO2 ще бъде около 90 %. В таблица 1 са дадени емисионните норми заложени в КР след въвеждане в експлоатация на новия парогенератор с очистване на димните газове от SO2.

3. ШЛАМОХРАНИЛИЩА/СГУРООТВАЛИ/
Като източници на замърсяване на атмосферния въздух, могат да се разглеждат участъци от действащите сгуроотвали, от необходимата по съображения за сигурност “плажна ивица” и участъците, непокрити от водното огледало”. ТЕЦ “Република” има два сгуроотвала .
Територията на сгуроотвала “7 септември” / основна и помощна секция / и “Кудин дол” са на разстояние около 2300 м южно от площадката на централата. Имат площи съответно 992 и 416 дка.
Пулпът/пепелина и сгурия/ от котлите се транспортира със затворени тръбопроводи от багерна помпена станция .
При обща площ на сгуроотвала ≈ 1400 дка е приета около 1/3 част от нея на възможно взаимодействие в въздушни потоци при вятър.
Количеството на повдигнатият прах при скорост на вятъра 3,4 m/s може да достигне до 1,8 t/h / почти 2 пъти по - високо от емисията на прах с димните газове.
При скорост на вятъра 7-8 m/s тази емисия може да нарастне няколко десетки пъти, да се получи пренос на праха на значително разстояние и да се засегнат територии на жилищни райони.
Най – засегнат от замърсяването на въздуха и на почвите е квартал Калкас, който се намира до сгуроотвал “7 септември”.
ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ
1. Що е почва?

Почвата е повърхностен рохкав слой на земната кора, образуван при непрекъсната сложна обмяна на вещества и енергия между живите организми (растения, животни, микроорганизми) и неживата природа (скали, минерали) в конкретните условия на климата, релефа, възрастта на територията. Притежава свойството плодородие. Почвообразуването започва от физичното и химичното изветряне на скалите и продължава с участие на живите организми. Това е биологичен процес, при който почвообразуващите скали се превръщат в почва. Предхожда се, а впоследствие протича съвместно с изветрянето на скалите. В основата на почвообразуването е биологичния кръговрат на веществата. Осъществява се непрекъсната обмяна на вещества и енергия между живите организми и почвообразуващата скала. Образува се хумус. Най - горният слой е от тънък пласт хумус, който е гниеща органична материя. Хумусът е много важен за поддържането на баланса на минералите и хранителните вещества, необходими за растежа на растенията.
Почвата се състои от 4 фази - твърда (минерални и органични вещества), течна (почвен разтвор), газообразна (почвен въздух) и жива (почвени микроорганизми, някои безгръбначни - дъждовни червеи и ровещи гръбначни).
2. Видове почви

Почвите се делят на три основни вида според строежа си: глинеста, песъчлива и глинесто- песъчлива. Но има и много други видове почва в зависимост от климата, растителността и средата. Почвите се класифицират и според киселинността си (тяхното рН). За да са плодородни, те трябва да имат подходящо рН.
· Глинеста почва - В глинестата почва повечето зърна са от фина глина или още – нанос (средни по размер зърна). Фините зърна често се слепват заедно в буци. Когато е суха, почвата е твърда и ронлива. Когато е влажна, тя е лепкава и подгизнала.
· Песъчливи - Песъчливите почви съдържат грапави зърна с размера на песъчинки. Тези почви са добре аерирани, топли и лесни за образуване. Но могат да бъдат и много сухи и тогава техните хранителни съставки бързо се отмиват.
· Варовикови - тези почви са тънки и каменисти и водата в тях бързо се оттича. Високото съдържание на рН ги прави силно алкални и поради това – не много плодородни.
· Глинесто – песъчливи - те са най-добрите за отглеждане на растения. Те са смес от глина, нанос и пясък, което ги прави плодородни и лесни за обработване. Всички почви съдържат гниеща органична матрия, а торфът е съставен само с нея. Неговата тъмнокафява маса се състои от загнили растения. Градинарите добавят торф към другите почви, за да повишават органичното им съдържание.
3. Състав на почвата

Почвата се състои от следните основни компоненти : твърда фаза – скална маса и различни органични вещества ; течна фаза – водни разтвори (почвен колоид) на различни органични и неорганични вещества; газова фаза – различни атмосферни и метаболитни газове.

Твърда фаза.
Тя представлява твърди минерални частици разнообразни по форма и големина (от няколко cантиметри до най-малките частици от колоиден порядък, т.е. по-малки от микрон).
Минералният състав има важно значение за оценка свойствата на почвените частици.
За сега са известни повече от 3000 вида минерали образуващи почвените частици. По-важно значение за свойствата на почвите имат минералите: силикати, слюди, калцит, гипс и други, наречени още първични минерали. Те оказват влияние върху свойствата на несвързаните почви.
Течна фаза. Течната фаза запълва празнините на почвата и представлява вода в различно състояние или воден разтвор. В зависимост от агрегатното й състояние водата оказва в различна степен влияние върху свойствата на почвата. В природните почви (освен кристализационната и химично свързаната вода) водата запълваща почвените пори се намира в следното състояние:
Вода в твърдо състояние (лед). Тя се среща при отрицателни температури във вид на ледени кристали или ледени прослойки и лещи. Ледените кристали променят структурата на дисперсните почви и формират среда, чиито свойства коренно се различават от тези на обикновените почви. По тази причина почвите, които се намират в райони с постоянни отрицателни температури са предметна изучаване в т.н. механика на замръзналите почви.
Водни пари. Те изпълват свободните празнини на почвата и се придвижват от областите с повишено налягане към тези с понижено налягане. Въпреки малкото им количество (под 0.001% от теглото на почвата) те играят важна роля в случаите, когато при наличие на разлика в температурите на терена се създават условия за кондензация на мигрирали водни пари.
Газообразна фаза. Газовете в почвените пори са от въздушен, биохимичен и химичен произход. Газовете запълват незаетите от течната фаза празнини в почвата, като могат да бъдат свободно свързани с атмосферата или да са във вид на газови мехурчета в течността, а така също и разтворен в нея.
В зависимост от степента на насищане на почвените пори с течност, от гледна точка на земната механика почвата може да се разглежда като: еднофазна система (абсолютно суха почва), двуфазна система (напълно водонаситена почва) и трифазна система (частично водонаситена почва). Всяка от трите системи формира различно напрегнато и деформирано състояние при действието на повърхностни и обемни сили.
4. Замърсяване на почвата с тежки метали

Замърсяването на почвата е процес на натрупване на вредни вещества от естествен и/или антропогенен източник, чието поведение и концентрации причиняват увреждане на почвените функции, независимо дали се превишават действащите в страната норми.
Замърсяването на почвата води до увреждане на почвените функции и до замърсяване на повърхностни и подземни води.
Наличието на замърсители, надхвърлящи определени нива, може да доведе до негативни последици в цялата хранителна верига, всички видове екосистеми и други природни ресурси.
Замърсяването на почвата с тежки метали има и пряко социално значение, особено за децата. При игра на открито малките деца биха могли да поемат орално много замърсители, не само от замърсените почви, но и от храната и въздуха.
Към групата на тежките метали се отнасят всички метали с относителна атомна маса над 40 или с плътност над 5 g/sm3. В същото време част от тях: Cu, Zn, Mo, Co, Mn, Fe и пр. играят важна роля в живота на растенията и животните. Замърсяването с тежки метали води до натрупването им в най-горния почвен слой, където са съсредоточени по-голяма част от корените на растенията.Това влошава производителните свойства на замърсените почви и застрашава здравето на хората.
Разпределението на тежките метали по повърхността на почвата зависи от много фактори:особеностите на източниците на замърсяването, метеорологичните условия в района, геохимичните фактори и целия ландшафт.
Максималното разстояние, на което се разпространява замърсяването , е 10 - 40-кратно на височината на заводските комини.Продължителността на престояване на промишлените отпадъци в атмосферата зависи от относителната маса и физико-химичните им свойства. Колкото са по-тежки частиците и е по-голямо разстоянието, което те изминават с въздушния поток, толкова по-малка е концентрацията на замърсяващите почвата тежки метали. При по-висока атмосферна влажност частиците на отпадъчните продукти могат да сорбират влага, което увеличава тяхната маса и размерите и това води до падането им върху земната повърхност в близост до източника на замърсяване. Тежките метали, съдържащи се в почвата, могат да постъпят в растенията и предавайки се по хранителната биоверига, да окажат токсично въздействие върху животните и хората.
5. Влияние на замърсяването на почвата върху здравето на хората.

Постъпването на най-често срещаните метали замърсители в човешкия организъм и проявата на токсичността им е както следва:
Оловото се приема орално или чрез инхалация. Оралното му приемане става чрез храната и водата, а инхалационното е резултат от индустриално замърсяване на въздуха. Съдържание на олово в кръвта от 1015 μg/ 100 ml води до нервнофизиологични промени. Умората и нарушаването на съня се съпровождат с колики, анемия и нервност, които са познати симптоми. При настъпване на оловна енцефалопатия се получава апатия, понижено самочувствие, нарушена координация,
превъзбуденост. Няма показания за ракообразуващо действие при хората, но при животните се наблюдава.
В края на 70те години в много страни е установено ясно намаляване на оловното замърсяване. Причината е използването на безоловен бензин. Тези мерки предизвикаха съществено намаляване на оловната концентрация в атмосферата и основните хранителни продукти.
Кадмият се приема от организмите орално или чрез инхалиране, чрез питейната вода и храната. Остра интоксикация може да настъпи 30 мин след оралното му приемане. При проникването му в кръвта може да се стигне и до колапс, а покъсно до атрофия на черния дроб и бъбреците.
При хронично заболяване са възможни анемии, нарушения в черния дроб и промени в минералната част на костите (итанитан болест), рак, неврологични изменения, безплодие и др. Изследванията показват, че кадмият предизвиква в човешкия организъм генни изменения. Според понови разработки се смята, че сърцето е органът, който се влияе от кадмиева експозиция.
Арсенът може да се приеме орално и инхалационно. Чрез кръвта той се разпространява в цялото тяло и преди всичко в бъбреците, черния, белия дроб, далака и кожата, костите, мускулите.
От неорганичните съединения на арсена особено рискови са тривалентните оксиди и хлориди и преди всичко за белия дроб и кожата. При продължително приемане на As се появяват неврологични симптоми и възникване на рак, най- вече на кожата и белия дроб. Характерни са промените на периферната нервна система, лигавицата и стомашночревния тракт, порядко в кръвта, сърцето и черния дроб.
Хроничната експозиция предизвиква мутантен ефект при хора и животни (хромозомни изменения). Аренът действа тератогенно върху плацентата и има мутагенен ефект.
6. Замърсяване на почвите от промишлени газове, имащи киселинен характер.
Замърсяването на почвите от газове с киселинен характер става главно при отделянето на серни и азотни оксиди, които са отпадъчни продукти от изгарянето на въглища в ТЕЦ”Република”.Тези вещества попадат върху растителността и почвите от атмосферата във вид на сухи отпадъци(под формата на оксиди и други газообразни съединения) или във вид на кисели дъждове.
Серният диоксид и серният триоксид могат да се пренасят от въздушните маси на десетки километри от заводските комини, откъдето се отделят.Азотният диоксид(жълточервен газ), който се отделя в атмосферата, също може да се пренася от въздушните маси.Серните и азотните оксиди, когато се съединят с атмосферната влага,се изсипват върху почвите във вид на кисели дъждове, съдържащи сярна и азотна киселина.Тези дъждове имат рН обикновено по-ниско от 4 и при системно натрупване могат да променят реакцията на почвите и на природните води.

МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ

Мониторингът е система за наблюдение и контрол върху състоянието, качествата и измененията на основните компоненти на почвите. Състои се от три степени :
- наблюдение ;
-оценка на състоянието ;
-прогноза за възможните изменения .
Мониторингът на почвите има за цел и контрол на състоянието , както и предупреждение за създадени критични ситуации , вредни или опасни за здравето на хората и другите живи организми.
Чрез мониторингът се постига ефективно управление и опазване на почвите .
7. Актуални изследвания по замърсяване на почвите от замърсяване.
Проучването , което направихме за замърсяването на почвите ни провокира да се опитаме да създадем Методика за мониторинг на почвите в Пернишки регион и по - специално в град Перник /виж приложението/.
Перник е град с развита стоманодобивна промишленост, има открити рудници за добив на въглища . На територията на града работи ТЕЦ " Републица". През града преминават две автомагистрали за София, Гърция, Македония и Сърбия с интензивен автопоток през цялото денонощие. По протежение на вътрешната и външната магистрали са изградени повече от 10 бензиностанции и газостанции. Освен това на територията на града се отглеждат много крави , овце и кози от частни стопани, които пасат покрай магистралите. В частните дворове се садят плодове и зеленчуци.
Логично е да си зададем въпроса: "Замърсена ли е почвата в града ни ?"; "Опасна ли е за здравето ни храната, която произвеждаме и консумираме?".
Отговор на тези въпроси ни дадоха наблюденията и изследванията, които направихме в лабораториите на училището.
Първата стъпка от нашата Методика е наблюдение на възможните замърсени почви на територията на града ни.
Това са почвите в близост до фирма "Стомана - Индърстри" /кварталите "Църква" и "Изток"/, ТЕЦ"Република" и прилежащите шламохранилища, кв.Калкас, открит въгледобив и по протежение на външната и вътрешната магистрала.
За осъществяване на екологичното проучване беше организирано наблюдение на автомобилният поток по вътрешноградската магистрала и външната магистрала за една седмица. Установено беше, че и по двете магистрали автомобилният поток е интензивен, тъй като през града преминава цялото движение за София, Югозападна България, Гърция, Македония и Сърбия. И по двете магистрали преминават автобуси, тежкотоварни автомобили и ТИР-ове. По вътрешната магистрала автопотока е допълнително утежнен от градския автотранспорт.
За да се направи оценка на състоянието бяха взети проби за изследване на почви от няколко пункта:
- по вътрешната магистрала - кв."Изток",кв."Мошино",централна градска част, външна дъга за гр.Трън;
- по външна магистрала - кв."Църква", спирка "Метал", местността "Кървавото".
На взетите проби бяха определени: рН, съдържание на : Hg, Zn, Pb, хлориди.
Едновременно с вземането на проби направихме наблюдение на растителността около двете магистрали.
От направено наблюдение установихме, че в участъци и по двете магистрали се среща живовлек - ланцетовиден и широколистен /сем.Plantaginaceae/ растение, което вирее на кисели почви.
Беше установено следното:
Анализирайки резултатите от наблюдението на растителността и резултатите от изследването на пробите стигнахме до извода, че в района на град Перник почвата е замърсена и има изразен кисел характер.
Беше направено проучване и по статистически данни за замърсеността на почвите от промишлеността.
В района на Перник като източник на замърсяване се посочва "Стомана Индъстри"АД, интензивния автомобилен транспорт по двете автомагистрали и ТЕЦ “Република”, а основните замърсители са Zn и Pb.
Фоновото съдържание на тези метали в почвите на пернишкото поле е :
Pb - 26 - 40 mg/kg почви;
Cd - 0,08 - 0,12 mg/kg почви;
Zn - 83 - 90 mg/kg почви;
Cu - 23 - 32 mg/kg почви.
Резултати от мониторинг на почвите
От резултатите при проведения мониторинг на почвата се установява, че има надвишаване на пределно допустимите концентрации, заложени в Наредба № 3 за норми относно допустимото съдържание на вредни вещества в почвата. Резултатите и от петте пробовземни точки са в съответствие с допустимите норми в Наредба № 3. Въздействието на ТЕЦ „Република” върху почвите в района е чрез атмосферното отлагане на емитираните замърсители – прах и SO2. Степента на физически деградационните процеси на почвата в района е по - голяма – уплътняване, ерозия, заблатяване, свлачища. За предотвратяване и намаляване на тези процеси в централата трява да се увеличат зелените площи и да се направи техническа и биологическа рекултивация на шламохранилище „7-ми Септември”. За предотвратяване на замърсяване на почвите около действащото шламохранилище „Кудин дол”, трябва намиването на отпадъка да се извършва равномерно от всички страни и да се поддържа водно огледало, което да възпрепятства разнасянето на прахови фракции върху околните площи, особено при сухо и ветровито време.
4. ФИНАНСИ
За изпълнение на дейностите по проекта ни бяха необходими около 1000 лв., които се набавиха чрез дарения от фирми и спонсори.
По дейности:


Proekt Pernik Moia Nadejda-2009-Iambol

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Етикети

"136 години от гибелта на Васил Левски" (1) "Азот и живот" (1) "УЧИЛИЩЕТО – ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ - МОДУЛ: „РИТУАЛИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ" (1) * XXXIV Национална олимпиада по биология и здравно образование (1) 100 години от обявяването на Независимостта на България (1) 40 годишен юбилей (1) Chenopodium (1) Quinoa (1) Абитуриенти 2009 ТПГ "М.Кюри" Перник (1) брошура (1) Бъдещето ни е в нашите ръце (2) Васил Левски (1) Великден 2009 (1) Велики четвъртък 2009 (1) въздух (6) глобално затопляне (1) Ден на Земята 2009 (1) Ден на Земята 2010 (1) екоакция (1) екология (6) екскурзии (1) Електронно помагало за водата (8) Електронно помагало за въздуха (1) Енергия и отпадъци (1) етерични масла (1) животни (1) Занимателна книжка (2) Земята "Позната и непозната" (2) зоосвят (1) изложба (1) изложба от отпадъчни материали (2) Киноа (1) Крепостта "Кракра"- в хармония с околната среда (1) кръгла маса (1) металургични технологии (1) младежка активност (1) Национално състезание по природни науки и екология (1) Озонът и промяната на климата (1) Пауловния (1) По пътя на ламарината (6) празници (1) Презентация (26) Презентация: "Цар Фердинанд I" (1) пречиствателни станции (1) проекти (6) Разработване на механизъм за училищни и студентски практики (1) Рециклиране на хартия (4) родопски силивряк (1) Сгуроотвали на ТЕЦ "Република" (1) Семинар (1) ТПГ Мария Кюри (1) училище (8) Училищна конференция (3) училищни проекти (10) Химичен контрол на въздуха (1)