Добре дошли на нашия сайт! Тук ще намерите презентации на различни теми, екологични проблеми, електронни помагала, презентации, семинари и други.

Изграждане на системи за опазване на околната среда

Околната среда е комплекс от естествени и антропогенни фактори и компоненти, които се намират в състояние на взаимна зависимост и влияят върху екологичното равновесие и качеството на живота, здравето на хората, културното и историческото наследство.
Системата за управление на околната среда е част от общата система за управление, която включва организационната структура, дейностите по планирането, отговорностите, практиките, процедурите, процесите и ресурсите за разработване, внедряване, постигане, преглед и поддържане на политиката на околната среда.
Системата за управление на околната среда съдържа основни принципи и изисквания, насочени към идентификация, изследване, контролиране и преразглеждане на факторите, оказващи влияние върху околната среда, позволяващи на фирмите и организациите да формулират адекватна политика и цели, насочени към нейното опазване. С въвеждането на системата те декларират своята ангажираност и гарантират пред своите служители, клиентите, властите и обществото като цяло, че реално са обвързани с решаването на проблемите на околната среда.

Управлението на околната среда е неразделна част от цялостната система за управление на фирмите и организациите. Приложението на системата за управление на околната среда се синхронизира с дейностите в други направления във фирмата – качество на производството, финансиране, опазване здравето на работниците и служителите, безопасност на труда и т.н.
Организации от всякакъв вид проявяват нарастваща загриженост за постигане и демонстриране на стабилна система по опазване на околната среда чрез контролиране на влиянието от техните действия, продукти или услуги върху околната среда, като взимат предвид политиката и целите си по опазване на околната среда. Те извършват това в контекста на все по-строгите законови разпоредби в тази област, развитието на околната среда, както и общата грижа на заинтересованите страни по въпросите на опазването на околната среда, включително на устойчивото развитие.
Разработването и внедряването на Системи за управление на околната среда се основава на следните международни стандарти:
· EN ISO 14001:2004 – Системи за управление на околната среда. Спецификация и указание за нейното използване;
· EN ISO 9000:2005 – Системи за управление на качеството – Основни положения и речник.
Стандартът ISO 14001:2004 е последната подобрена версия на стандартите от серията ISO 14000 и след 15 май 2006 г. e единственият валиден стандарт. Той определя изискванията към системата за управление на околната среда, която може да се интегрира с други изисквания за управление, за да помогне на организациите да достигнат както икономическите си цели, така и целите, свързани с околната среда.
Внедряването и поддържането на система за управление по този стандарт осигурява реда и последователността на действия при решаването на проблемите на организацията, свързани с околната среда чрез разпределянето на ресурси, отговорности, пълномощия, практически методи на работа, процедури и процеси и гарантира:
· намаляване на рисковете;
· предотвратяване на замърсяването и други неблагоприятни въздействия върху околната среда;
· ефикасно използване на ресурсите посредством правилното им разпределение;
· икономия на финансови средства, свързани с намаляване на отпадъците, вредните емисии, обема на глобите и застраховките и т.н.
С въвеждането на тази система се постига съответствие с изискванията на законодателството, тъй като конкретните технически параметри на опазването на околната среда са обект на задължително правно регулиране и контрол.

Основните принципи на системата за управление на околната среда са:
· ангажимент и целенасочена политика по околната среда;
· планиране – по отношение на общите аспекти на околната среда, правните и други изисквания, общите и конкретни цели;
· внедряване - внедряване и функциониране на системата, включително структура и отговорност; обучение, осъзнаване и компетентност; обмен на информация; документиране и управление на документите; оперативно управление; готовност за извънредни ситуации и способност за реагиране.
· измерване и оценка на съответствието - проверка и коригиращи действия, мониторинг и измерване; превантивни действия; записи и одит на системата;
· преглед от ръководството и подобряване.

Системата за управление на околната среда може успешно да се интегрира със системите за управление на качеството по стандартите ISO 9000 и системата OHSAS 18001:2002 – за управление на безопасни и здравословни условия на труд.


Изисквания към системата за управление по околната среда (СУОС)

1. Общи изисквания
Организацията трябва да създаде и да поддържа система за управление по околна среда, изискванията на която са описани изцяло в раздел 4 от БДС EN ISO 14001:1996.

2. Политика по околната среда
Ръководството трябва да определи политиката по околна среда на организацията и да осигури, че тази политика:
· е подходяща за предмета на дейност, размера и въздействията върху околната среда на нейните дейности, продукти или услуги;
· включва ангажимент за непрекъснато подобряване на резултатността спрямо околната среда и предотвратяване на замърсяването;
· включва ангажимент за съответствие с приложимите законови и други нормативни изисквания по околната среда, както и с други изисквания, които организацията документирано е приела;
· дава рамката за определяне и преглед на общите и конкретните цели по околната среда;
· е документирана, внедрена и поддържана и за която е уведомен целият персонал;
· е достъпна за обществеността.

3. Планиране
3.1. Аспекти на околната среда
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедура/и за идентифициране на аспектите на околната среда на своите дейности, продукти или услуги, които тя може да управлява и върху които се очаква да има влияние, за да определи онези от тях, които имат или могат да имат значими въздействия върху околната среда. Организацията трябва да гарантира, че аспектите, отнасящи се до тези значими въздействия, са взети предвид при определяне на общите й цели по околната среда. Организацията трябва непрекъснато да актуализира тази информация.

3.2. Правни и други изисквания
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедура, с която да идентифицира и да има достъп до правните и други изисквания, възприети документирано от организацията, които са приложими за аспектите на околната среда и за нейните дейности, продукти и услуги.

3.3. Общи и конкретни цели
Организацията трябва да създаде и да поддържа документирани общи и конкретни цели по околната среда за всички нива и дейности. Когато дадена организация определя или прави преглед на общите цели, тя трябва да вземе предвид правните и други изисквания, значимите аспекти на околната среда, своите технологични възможности и финансовите, оперативните и деловите изисквания, както и вижданията на заинтересуваните страни.
Общите и конкретните цели трябва да бъдат съгласувани с политиката по околна среда и да включват ангажимент за предотвратяване на замърсяването.

3.4. Програма (програми) за управление по околната среда
Организацията трябва да създаде и да поддържа програма/и за постигане на своите общи и конкретни цели. Тази програма/и трябва да включва:
· определяне на отговорността за достигане на тези общи и конкретни цели на всяко ниво и съответна длъжност в организацията;
· средствата и графика за постигане на общите и конкретните цели.
Когато даден проект се отнася за нови разработки, за нови или модифицирани дейности, продукти или услуги, програмата или програмите трябва да бъдат изменени, където е необходимо, за да се гарантира, че управлението по околната среда е приложимо към такива проекти.

4. Внедряване и функциониране
4.1. Структура и отговорност
Ролите, отговорностите и правомощията трябва да бъдат определени,
документирани и обявени, за да се улесни ефективното управление по околната среда.
Ръководството на всички равнища трябва да осигури ресурсите, необходими за въвеждането и контрола на системата за управление по околната среда. Ресурсите включват човешките ресурси и специфичните умения, технологичните и финансовите ресурси.
Ръководството на организацията трябва да назначи представител или представител на ръководството, които независимо от другите им отговорности трябва да имат определена роля, отговорности и правомощия:
· да осигури, че изискванията на системата за управление по околната среда са определени, внедрени и поддържани в съответствие с БДС EN ISO 14001:1998;
· да докладва пред ръководството за резултатността на системата за управление по околната среда като основа за нейния преглед и подобряване.

4.2. Обучение, осъзнаване и компетентност
Организацията трябва да определи потребностите от обучение. Тя трябва да изисква от целия персонал, чиято работа може да предизвика значимо въздействие върху околната среда, да получи подходящо обучение.
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедурите, чрез които нейните сътрудници и членове на всички нива и съответни длъжности да осъзнават:
· важността на съответствието с политиката по околна среда, с процедурите и с изискванията на системата за управление по околната среда;
· значимите съществуващи или потенциални въздействия върху околната среда от техните трудови дейности и ползите за околната среда от подобряване работата на персонала;
· своята роля и отговорности за достигане на необходимото съответствие с политиката по околна среда и с изискванията на системата за управление по околна среда, включително с изискванията към готовността за извънредни ситуации и способността за реагиране;
· възможните последствия при отклонения от определените производствени процедури.
Персоналът, изпълняващ задачи, които могат да причинят значими въздействия върху околната среда, трябва да има необходимата компетенция на основата на подходящо образование, обучение и/или опит.

4.3. Обмен на информация
Относно аспектите на околната среда и системата за управление организацията трябва да създаде и да поддържа процедури за:
· взаимен обмен на информация между различните нива и различните длъжности в организацията;
· получаване, документиране и даване отговор на съответните искания от външни заинтересувани страни.
Организацията трябва да отчита процесите за обмен на информация с външни заинтересувани страни относно значимите аспекти на околната среда и да документира своето решение.

4.4. Документиране на системата за управление по околната среда
Организацията трябва да създаде и да поддържа информация на хартиен или електронен носител:
· за да опише основните елементи на системата за управление и техните взаимодействия;
· за да посочи къде се намира съответната документация.

4.5. Управление на документите
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедури за управление на всички документи, които се изискват от този международен стандарт, по начин, осигуряващ:

· възможност да се определи тяхното местонахождение;
· периодично преразглеждане, изменение, когато е необходимо, и одобряване от упълномощените лица;
· актуалните издания на съответните документи да са на разположение на всички места, където се извършват дейности, съществени за ефективното функциониране на системата за управление по околната среда;
· невалидните документи да се изземат незабавно от всички места, където тези документи са разпространени или са ползвани, или да се предотврати тяхното неволно използване;
· всички невалидни документи, съхранявани по правни причини и/или с цел съхраняване на информация, да се идентифицират по подходящ начин.
Документите трябва да бъдат четливи, датирани (с датите на тяхното изменение), лесни за идентифициране, поддържани в последователен ред и съхранявани за определен период. Трябва да бъдат създадени и поддържани процедури и отговорности за създаването и изменянето на различните видове документи.

4.6. Оперативно управление
Организацията трябва да идентифицира онези свои операции и дейности, които са свързани със значимите аспекти на околната среда, определени в съответствие с нейната политика, общи и конкретни цели. Организацията трябва да планира тези дейности, включително тяхното поддържане, за да осигури изпълнението им при определени условия чрез:
· създаване и поддържане на документирани процедури, за да бъдат обхванати случаите, когато липсата им може да доведе до отклонения от политиката по околната среда, от общите и конкретните цели;
· установяване на действащи критерии в процедурите;
· създаване и поддържане на процедури, отнасящи се до определими значими аспекти на околната среда, на стоки и услуги, използвани от организацията, както и уведомяване на доставчиците и контрагентите за съответни процедури и изисквания към тях.

4.7. Готовност за извънредни ситуации и способност за реагиране
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедури, за да определи потенциалните инциденти и извънредни ситуации и да е способна да реагира, така че да предотврати или да намали свързаните с тях въздействия върху околната среда.
Организацията трябва да проверява и да изменя процедурите си за подготвеност и способност за реагиране при извънредни ситуации, когато това е необходимо, и по-специално след възникването на инциденти и извънредни ситуации.
Организацията трябва периодично практически да проверява тези процедури, когато това е осъществимо.

5. Проверка и коригиращо действие
5.1. Мониторинг и измерване
Организацията трябва да създаде и да поддържа документирани процедури за мониторинг и редовно измерване на ключови характеристики на операциите и дейностите си, които могат да имат значително въздействие върху околната среда. Те трябва да включват записването на информацията за проследяване на резултатността, на съответния оперативен контрол и на съответствието с общите и конкретните цели по околна среда на организацията.
Техническите средства за мониторинг трябва да бъдат калибрирани и поддържани и записите от този процес трябва да бъдат съхранявани в съответствие с процедурите на организацията.
Организацията трябва да създаде и да поддържа документирани процедури за периодична оценка на съответствието със съответните законови и други нормативни изисквания по околната среда.

5.2. Несъответствие, коригиращо действие и превантивно действие
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедури за определяне на отговорността и правомощията за справяне с несъответствията и за проучването им, за вземане на мерки за намаляване на всякакви въздействия върху околната среда и за предприемане и осъществяване на коригиращи и превантивни действия.
Всяко коригиращо или превантивно действие, предприето, за да се отстранят причините за действителни и потенциални несъответствия, трябва да е съобразено с важността на проблемите и да е съизмеримо с очакваното въздействие върху околната среда.
Организацията трябва да въвежда и да записва всички промени в документираните процедури, произтичащи от коригиращите и превантивните действия.

5.3. Записи
Организацията трябва да създаде и да поддържа процедури за идентификация, поддържане и съхраняване на записите, свързани с околната среда. Те трябва да включват и записите, свързани с обучението и с резултатите от одитите и прегледите.
Записите, свързани с околната среда, трябва да бъдат четливи, лесни за идентифициране и проследяване по отношение на включени в тях дейност, продукт или услуга. Те трябва да се съхраняват и поддържат по такъв начин, че да могат да се намират лесно и да са предпазени от увреждане, влошаване на качеството или загубване. Времето за тяхното съхраняване трябва да е определено и документирано.
Записите трябва да се поддържат по начин, подходящ за системата и организацията, за да е възможно да се докаже съответствие с изискванията на стандарт БДС EN ISO 14001:1998.

5.4. Одит на системата за управление по околната среда
Организацията трябва да създаде и да поддържа програма (програми) и процедури за извършване на периодични одити на системата за управление по околната среда, провеждани с цел:
· да се определи дали системата за управление по околната среда съответства на планираните мерки за управление по околната среда, включително на изискванията на този международен стандарт, и дали е била правилно внедрена и поддържана;
· да предоставя на ръководството информация за резултатите от одитите.
Програмата за одита на организацията, включително всеки график, трябва да се основава на важността на съответната дейност за околната среда и на резултатите от предишни одити. За да са изчерпателни, процедурите за одитите трябва да обхващат областта на приложение на одита, периодичността и методиките, както и отговорностите и изискванията за провеждането на одитите и докладването на резултатите.


6. Преглед от ръководството
Ръководството на организацията трябва през определени от него интервали да прави преглед на системата за управление по околната среда, за да се осигури, че тя е подходяща и ефективна. Процесът на преглед от ръководството трябва да гарантира, че необходимата информация е събрана, за да позволи на ръководството да извърши това оценяване. Този преглед трябва да бъде документиран.
Прегледът от ръководството трябва да е насочен към евентуалната необходимост от промени в политиката, общите цели и други елементи на системата за управление по околната среда в съответствие с резултатите от одита, променящите се обстоятелства и задължението за непрекъснато подобряване.

7. Допълнителни изисквания
7.1. Съответствие със законодателството.
Организацията трябва да бъде в състояние да докаже, че:
· има идентифицирано и знае как да прилага в организацията цялото съответно законодателство по околна среда;
· осигурява съответствие със законодателството по околна среда, и
· има действаща процедура, която дава възможност на организацията да отговаря непрекъснато на тези изисквания.

7.2. Резултатност
Организациите трябва да бъдат в състояние да докажат, че системата за управление и процедурата за одит свързват действителната резултатност спрямо околна среда с аспектите - преки и непреки. Резултатността на организацията спрямо общите и конкретните цели трябва да бъде оценявана като част от общия преглед по околна среда. Организацията трябва също така да поеме самостоятелно ангажимент за непрекъснато подобряване на резултатността си спрямо околната среда. За да постигне това, организацията може да се основава на общински, регионални и национални програми по околна среда.
Постигането на общите и конкретните цели по околна среда не може да е цел по околна среда.
Ако организацията включва една или повече площадки, всяка от площадките, за която се прилага Националната схема за управление по околна среда и одитиране, трябва да отговаря на всички изисквания на същата, включително непрекъснатото подобряване на резултатността спрямо околна cреда. Непрекъснато подобряване на резултатността спрямо околната среда е процесът на повишаване година след година на измеримите резултати на системата за управление по околна среда, свързана с контрола на организацията върху значимите аспекти на околната среда, въз основа на нейната политика по околна среда, на общите и конкретните цели. Не е необходимо подобряването на резултатността да се осъществява във всички области на дейността едновременно.

7.3. Обмен на информация и връзки с външните страни
Организациите трябва да могат да докажат в открит диалог с обществеността и с други заинтересувани страни, включително с местните общности и потребителите, въздействията на техните дейности, продукти и услуги върху околната среда с оглед да се определи отношението на обществеността и на заинтересуваните страни.

7.4. Участие на персонала
Персоналът трябва да бъде включен в процеса на постигане непрекъснато подобряване на околната среда. За тази цел трябва да се използват подходящи форми на участие, като например създаване на картотека с идеи, на работни групи или комитети по околна среда за определени проекти. Организациите трябва да отчитат указанията, издавани от Министерството на околната среда и водите, за най-добра практика в тази дейност. Трябва да бъдат включени представители на персонала, където е необходимо тяхното присъствие.


Цикъл за непрекъснатото подобрение /по Деминг/

Предимства на Системата за управление на околната среда

· Сертифицираните Системи за управление на околната среда минимизират риска от екологични инциденти. Това създава условия за по-ниски застрахователни премии, осигуряване на по-високо доверие у инвеститорите, стабилно присъствие на европейския и световен пазар.
· Висшето ръководство на организацията отделя голямо внимание към процесите, дейностите, материалите и продуктите, които се използват. Осигурява сигурност, че организацията знае и спазва законовите изисквания, относно околната среда. Ангажира всички нива в организацията чрез поставяне на цели и очаквани резултати и делегиране на отговорности.
· Чрез сертификацията по ISO 14001:1996 се доказва и демонстрира отговорността на фирмата и организацията за запазване на околната среда. Наблюдението и измерването на основните характеристики помага на висшето ръководство да работи по-ефективно. Ефективният контрол и действията обуславят развитието на фирмата и организацията. Провежданият преглед от ръководството осигурява нужната информация на висшето ръководство относно дейността на фирмата и организацията.
· Намаляването на отпадъците и подобрения контрол върху суровините и енергията води до по-малки режийни разходи и съответно увеличава печалбата. Подобрява се оперативната дейност чрез анализ на оперативните процеси.
· Сертифицирането по ISO 14001:1996 се препоръчва от регулаторните органи като средство за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Чрез повишаване на личното съзнание и изискването за комуникация с властите, в случай на възникнал проблем, се намалява рискът от подвеждане под отговорност.


Какво трябва да направи всяка организация, която е решила да се сертифицира по ISO 14001:2004?

· Трябва да внедри система за управление на качеството, която да е в съответствие с изискванията на ISO 14001:2004 и националното законодателство. Организацията може да използва собствени ресурси в зависимост от своята подготвеност или да привлече независим консултант, съдействие може да се получи чрез обучение на персонала от външен лектор.
· След като системата бъде внедрена, за да може да започне сертификационният процес, системата трябва да бъде развивана и проверявана, да притежава достатъчен обем доказателства, които ще бъдат използвани при сертификацията. Необходимо е да са били проведени вътрешни одити и прегледи от ръководството.


Реализация на система за управление на околната среда

Етапи на реализация на СУОС до придобиване на сертификат по
стандарт ISO 140001:2004

І етап – Одит на състоянието
· провеждане на първоначално обучение;
· първоначален одит за установяване на съответствие на действащата система с изискванията на конкретния стандарт;
· анализ на състоянието и определяне на структура на СУОС;
· разработване на графици за изпълнение на разработката, изготвяне на всички необходими документи по изграждането на СУОС – заповеди, програми и др.;

2 етап - Разработване на документите от СУОС:
· разработване на документите от СУОС - процедури, оперативни документи, наръчник и др.;
· поетапно приемане на документите от съвместни работни екипи;

3 етап - Внедряване:
· провеждане на обучение по внедряване;
· извършване на одити по елементите от стандарта при внедряването на системата;
· извършване на изменения в документите при установена необходимост по време на одитите;

4 етап - Функциониране:
· провеждане на обучение на вътрешни одитори;
· извършване на вътрешни одити;

5 етап - Сертифициране и придобиване на сертификат (извършва се от сертификационна организация*):
· участие в избора на сертификационна организация и по време на извършване на сертификационния одит;
· отстраняване на евентуални забележки от одита.

Сертифицирането се извършва от сертификационна организация, която винаги е трета независима страна. Консултантската и сертификационната дейност не могат да бъдат извършвани от една и съща организация или от свързани организации.
Одит на системата за управление на околната среда

Одит на системата за управление на околната среда е систематичен и документиран процес на проверка за обективно получаване и оценяване на доказателства, за да се определи дали системата за управление на околната среда на дадена организация съответства на определените от организацията критерии за одит и за уведомяване на ръководството на организацията за резултатите от този процес.

Изисквания към вътрешния одит по околна среда

1. Общи изисквания
Вътрешният одит доказва, че извършваните от една организация дейности се провеждат в съответствие с установените процедури. Одитът може също така да идентифицира проблемите на тези установени процедури или възможностите за подобряването им. Обхватът на одитите, провеждани в една организация, може да варира от одит на елементарна операция до одит на комплексни дейности.
Всички дейности в дадена организация трябва да бъдат обект на одит през определен период. Периодът, за който се извършват одитите на всички дейности, се определя като цикъл на одитиране. За малки организации с проста структура е възможно всички дейности да се одитират по едно и също време. За тези организации цикълът на одитиране е интервалът между тези одити.
За да се осигури безпристрастност, вътрешният одит трябва да бъде проведен от лица, които са достатъчно независими от дейността, която одитират. Одитите могат да бъдат провеждани от лица, работещи в организацията, или от външни лица (работещи в други организации, работещи в други подразделения на същата организация или консултанти).

2. Цели
Програмата за одит по околна среда на организацията трябва да определи в писмен вид целите на всеки одит или на цикъла на одитиране, включително периодичността на одит за всяка дейност.
Целите трябва да включват по-специално оценяване по подходящ начин на системата за управление, определяне спазването на политиката и програмата на организацията, което включва и съответствието с нормативните изисквания по околната среда.

3. Обхват
Трябва да бъде определен общият обхват на отделните одити или, където е подходящо, на всеки етап от цикъла на одитиране, като трябва ясно и точно да се определят:
· местата, където е разположен обектът на одита;
· дейностите, които ще бъдат одитирани;
· критериите, свързани с околната среда, които трябва да се вземат предвид;
· периодът, за който се прави одитът.

4. Организация и ресурси
За да се постигнат поставените цели, одитите по околна среда трябва да се извършват от лица или групи от лица с подходящи знания в областта и в сектора, който се одитира, включително знания и опит за съответните проблеми, свързани с околната среда, управлението, техническите и нормативните проблеми, както и специфични умения за одитиране. Ресурсите и времето, определени за одита, трябва да бъдат съобразени с обхвата и целите на одита.
Ръководството на организацията трябва да подкрепя одитирането. За да могат да направят обективна и независима преценка, одиторите трябва да бъдат достатъчно независими от дейностите, които те одитират.

5. Планиране и подготовка за одит
Всеки одит трябва да бъде планиран и подготвен с цел:
· осигуряване на съответните ресурси;
· гарантиране, че всички лица, ангажирани в процеса на одитиране (включително одитори, управители и персонал), разбират своята роля и отговорности.
Подготовката трябва да включва подробно запознаване с дейностите на организацията, със системата за управление по околната среда и преглед на данните и заключенията от предишни одити.

6. Дейности по време на одита
За да се определи дали одитираната дейност отговаря на съответните стандарти и закони или на поставените общи и конкретни цели, дали съществуващата система за управление на отговорностите, свързани с околната среда, е ефективна и подходяща, дейностите на одита трябва да включват разговори с персонала, проверка на условията на работа и техническите средства, преглед на записите, писмените процедури и други, имащи връзка с това, документи с цел да се оцени резултатността спрямо околната среда на одитираната дейност. С други думи, проверката на място за съответствие с тези критерии трябва да се използва, за да се определи ефективността на цялата система за управление.
В процеса на одит трябва да бъдат включени по-специално следните стъпки:
· запознаване със системите за управление;
· оценяване на силните и слабите страни на системите за управление;
· събиране на съответните доказателства;
· оценка на данните от одита;
· подготовка на заключенията от одита;
· докладване на данните от одита и на заключенията от одита.

7. Докладване на данните и заключенията от одита.
За да бъде осигурено пълно и официално представяне на констатациите и заключенията от одита, в края на всеки одит и цикъл на одитиране одиторите трябва да подготвят писмен доклад с подходяща форма и съдържание.
Констатациите и заключенията от одита трябва да бъдат съобщени официално на висшето ръководство на организацията.
Основните цели на писмения доклад от одита са:
· да документира обхвата на одита;
· да даде на ръководството информация за състоянието на съответствие политиката на организацията по околна среда и за напредъка й по отношение на околната среда;
· да даде на ръководството информация за ефективността и надеждността на мерките на организацията за мониторинг на въздействията върху околната среда;
· да докаже необходимостта от коригиращо действие, където е необходимо.
8. Следствия от одита
Процесът на одитиране трябва да завърши с подготовка и изпълнение на план за подходящи коригиращи действия.
Трябва да съществува и да действа подходящ механизъм, чрез който да се проследяват последствията от резултатите от одита.

9. Честота на одитиране
Одитът трябва да бъде извършен на интервали не по-дълги от 3 години. Честотата, с която дадена дейност е одитирана, зависи от:
· естеството, степента и сложността й;
· значимостта на свързаните с дейността въздействия върху околната среда;
· важността и неотложността на проблемите, открити от предишни одити;
· историята на проблемите, касаещи околната среда.
По-сложни дейности с по-значими въздействия върху околната среда трябва да се одитират по-често. Организацията сама определя своята програма за одит и честотата на одитиране.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Етикети

"136 години от гибелта на Васил Левски" (1) "Азот и живот" (1) "УЧИЛИЩЕТО – ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ - МОДУЛ: „РИТУАЛИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ" (1) * XXXIV Национална олимпиада по биология и здравно образование (1) 100 години от обявяването на Независимостта на България (1) 40 годишен юбилей (1) Chenopodium (1) Quinoa (1) Абитуриенти 2009 ТПГ "М.Кюри" Перник (1) брошура (1) Бъдещето ни е в нашите ръце (2) Васил Левски (1) Великден 2009 (1) Велики четвъртък 2009 (1) въздух (6) глобално затопляне (1) Ден на Земята 2009 (1) Ден на Земята 2010 (1) екоакция (1) екология (6) екскурзии (1) Електронно помагало за водата (8) Електронно помагало за въздуха (1) Енергия и отпадъци (1) етерични масла (1) животни (1) Занимателна книжка (2) Земята "Позната и непозната" (2) зоосвят (1) изложба (1) изложба от отпадъчни материали (2) Киноа (1) Крепостта "Кракра"- в хармония с околната среда (1) кръгла маса (1) металургични технологии (1) младежка активност (1) Национално състезание по природни науки и екология (1) Озонът и промяната на климата (1) Пауловния (1) По пътя на ламарината (6) празници (1) Презентация (26) Презентация: "Цар Фердинанд I" (1) пречиствателни станции (1) проекти (6) Разработване на механизъм за училищни и студентски практики (1) Рециклиране на хартия (4) родопски силивряк (1) Сгуроотвали на ТЕЦ "Република" (1) Семинар (1) ТПГ Мария Кюри (1) училище (8) Училищна конференция (3) училищни проекти (10) Химичен контрол на въздуха (1)